top of page
 • Writer's pictureIssy

Веган шоколадов мус

Updated: May 10, 2020

Да, точно така, прочетохте правилно - веган шоколадов мус с вкус на портокал! За приготвянето на този мус ви са необходими само три основни продукта. С този десерт лесно можете да впечатлите гостите си. Той е лесен и бърз за приготвяне.

Ключовият продукт в тази рецепта е така наречената аквафаба. Аквафабата е вода от сварен нахут и най-често можете да я откриете в консерва от нахут. Ако никога не сте използвали аквафаба досега, не се плашете, тя е магическата съставка, която ще направи десертите ви леки и пухкави, без нуждата от добавяне на сметана или други животински продукти. И така, следващият път, когато използвате нахут за хумус или в салати, запазете водата от консервата, за да я използвате в тази рецепта.


Аквафабата е близка по консистенция до белтъците и често се използва като техен заместител във веган рецепти. За да постигнете въздушността на този шоколадов мус, трябва да разбиете водата от нахут с миксер, докато получите "твърди връхчета". Този процес отнема известно време (обикновено около 10 минути), така че бъдете търпеливи, защото крайният резутат си заслужава!


За да приготвите този шоколадов мус, имате нужда, естествено, и от шоколад! От моя опит до тук мога да споделя, че добавянето само на разтопен шоколад към муса може да пресече шоколада, което от своя страна да образува шоколадови парченца. За постигане на гладък мус, препоръчвам да се направи шоколадов ганаш от мляко и шоколад, който по-късно да се добави към разбитата аквафаба. Пълните инструкции, заедно с рецептата, са описани по-долу.


Съставки:

 • 100 гр. тъмен шоколад * (аз изпозвах 85% какао)

 • 100 мл. кокосово мляко

 • 100 мл. аквафаба **

 • 1 с.л. стевия *

 • 1 ч.л. ванилия

 • 3-5 капки от портокалово етерично масло ***

 • щипка сол

Инструкции:

 1. Първо, пригответе шоколадовия ганаш. В купа, разчупете шоколада на малки парченца. Поставете кокосовото мляко в тенджера на котлона и го наблюдавайте. Следете внимателно млякото, то не трябва да завира! Когато малки балончета започват да се появяват на повърхността на млякото, го свалете от котлона. Излейте млякото върху шоколадовите парченца, изчакайте една минута и разбъркайте добре. Бъркайте докато всички парченца се разтопят и получите еднородна смес. След това, оставете ганаша настрана да се охлади.

 2. В дълбока купа добавете водата от нахут, заедно с ванилията и щипка сол. Започнете да разбивате аквафабата с миксер. Разбивайте, докато получите "твърди връхчета". Този процес може да отнеме няколко минути, но не се отказвате, ще се получи!

 3. Когато получите стабилна аквафаба (т.е., "твърди връхчета"), добавете стевия, ако ползвате, и продължете да разбивате още 1-2 минути.

 4. След това, започнете да добавяте малко по малко шоколадовия ганаш към разбитата аквафаба и да разбърквате внимателно.

 5. Последната стъпка се състои в добавяне на капки от портокалово етерично масло и разбъркване до получаване на еднородна смес.

 6. Трансферирайте сместта в чаши или панички и ги сложете в хладилник, за да позволите на муса да стегне.

 7. Кагато мусът е стегнал, декорирайте отгоре със свежи плодове, свежа мента и/или сурови какаови зърна.


Съвети:

* Аз използвах тъмен шоколад с 85% какаово съдържание и затова добавих 1 с.л. стевия към разбитата аквафава. Вие можете, разбира се, да изберете по-малко тъмен шоколад (например, 80%, 70% или по-малко какао) и да добавите по-малко (или никаква) стевия. Ако не обичате стевия и искате да я замените, направете го с подсладител, различен от кафява/кокосова захар (те ще върнат аквафабата в течно състояние). Друга опция е да добавите подсладител към шоколадовия ганаш вместо към аквафабата.

** Водата от нахут трябва да е охладена (най-добре за 8 часа) преди използване. Това ще осигури успешното разбиване на аквафабата до твърдо състояние. "Твърди връхчета" се постигат след приблизително 10 минути разбиване. И не се притеснявайте - аквафабата не може да се пре-разбие, така както става с белтъците. Така че, имате търпение, разбивайте и ще получите желания резултат!

*** Можете да изберете шоколад с портокалов вкус (или с портокалови корички) вместо да добавяте етерично масло от портокал. Шоколадът, обаче, трябва да е тъмен.


466 views0 comments
bottom of page