top of page
 • Writer's pictureIssy

Здравословен Тарт Татан с Домашен Шоколадов Веган Сладолед

Updated: May 23, 2020

Тарт Татан е френски класически тарт с ябълки и карамел. Днес споделям с вас моята по-здравословна версия на този чудесен десерт, на която можете да се наслаждавате без да изпитвате вина. Важна част от рецептата е домашният карамел, който не съдържа нито бяла захар, нито масло. Тарт Татан обикновено се сервира заедно с топка сладолед. За да запазим тази традиция, в поста споделям и моята изпитана рецепта за домашен шоколадов веган сладолед.

Приготвянето на Тарт Татан често се счита за напреднало сладкарство, поради факта, че тартът се приготвя като "обърната надолу" торта. Това, обаче, не трябва да ви плаши - следвайте внимателно стъпките, описани по-долу, и ще получите прекрасен и вкусен ябълков тарт!

Съставки:

За карамела:

 • 2 с.л. вода

 • 50 гр. кокосова захар

 • 100 мл. кокосово мляко

За пълнежа:

 • 6 ябълки *

 • 1/2 ч.л. канела

За основата:

 • 230 гр. бутер тесто **

За домашния шоколадов сладолед: ***

 • 50 гр.тъмен шоколад

 • 50 мл. кокосово мляко

 • 50 мл. аквафаба

 • [по избор] 1 ч.л. стевия


Инструкции:

Карамел:

 1. Смесете водата и кокосовата захар в теднжера и я поставете на котлона на средна топлина.

 2. Щом водата започне на кипи, добавете кокосовото мляко и разбъркайте добре. Оставете сместта на котлона.

 3. Бъркайте от време на време, особено, когато големи балончета се появят на повърхността на карамела. ****

 4. С течение на времето, сместта постепенно ще започне да си променя цвета към по-тъмен и да се сгъстява.

 5. Когато сместта се редуцира наполовина (след около 15-20 минути), свалете карамела от котлона и го оставете да се охлади. Той ще продължи да се сгъстява, докато се охлажда.

 6. Ако го приготвяте предварително, съхранявайте карамела в хладилник до използването му.

Пълнеж и конструиране на тарта:

 1. Първо, обелете всички ябълки.

 2. Нарежете обелените ябълки на четири части и изрежете сърцевината им, съдържаща семки.

 3. За да предотвратите покафеняването на обелените ябълки, ги дръжте в студена вода, в която предварително сте сложили сок от лимон.

 4. В кръгла тава (с диаметър около 25-30 см.), подредете парчетата ябълки като препокривате част от всяко парче с предишното, както се вижда от снимките. Опитайте се да не оставяте големи разстояния между парчетата.

 5. След това, изсипете равномерно карамеления сос върху конструкцията от ябълки. Ако обичате много сладки десерти, използвайте всичкия карамел, а в противен случай, изсипете около 3/4 от карамела и запазете останалия за следобедно похапване, заедно със свежи плодове. Дори и да използвате само 3/4 от карамела, ви гарантирам, че сладостта на тарта ще бъде повече от задоволителна.

 6. Поръсете канела върху ябълките.

 7. Накрая, поставете бутер тестото върху ябълковите парчета и подпъхванете краищата на тестото. Продупчете тестото с вилица на няколко места. Това ще позволи парата да излезе.

 8. Сложете тарта да се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за 45-50 минути или докато тестото придобие златист цвят.

 9. Извадете десерта от фурната и го оставете да се охлади малко за 1-2 минути. След това поставете голяма чиния или поднос върху тестото и (използвайки кухненски ръкавици!) обърнете тарта с едно рязко движение. Повдигнете внимателно тавата и я отделете като се опитайте да не навредите на цялостта на тарта. Нормално е част от карамелено-ябълковия сос да изтече по време на обръщането. Сосът ще попие обратно в тестото.

 10. Тарт Татан се сервира топъл, заедно с топка сладолед. Можете да изберете любимия си вид сладолед, с който да се насладите на тарта. Можете също да изпробвате моята рецепта за домашен шоколадов сладолед. Леката горчивост на шоколада се комбинира чудесно със сладостта на ябълковия тарт.

Домашен шоколадов сладолед:

 1. Следвайте инструкциите за приготвянето на моя Веган Шоколадов Мус. Неговата консистенция е чудесна за приготвянето на сладолед.

 2. Когато приготвите муса, го сложете в кутия и го замразете за поне 4-5 часа.

 3. Преди консумация, размразете сладоледа за 20 минути.

 4. Сервирайте шоколадова сладоледена топка с топло парче Тарт Татан и се насладете на вкусната комбинация!


Съвети:

* Изберете големи ябълки, които са леко кисели и не изяло сладки. Аз изпозлвах Голдън ябълки, но Гала ябълки, например, биха били също чудесен избор.

** Можете или да купите, или да си направите бутер тесто у дома. Ако искате изцяло веган тарт, то заменете маслото в бутер тестото с вегански еквивалент. Във всеки случай, тестото, което използвате, трябва да бъде кръгло (около 30-31 см. в диаметър) и не много дебело.

*** Пригответе сладоледа няколко часа предварително.

**** За разлика от класическия карамел, предпоженият карамелен сос загаря много по-трудно. Рзабърквайте го от време на време, за да не залепва по дъното на тенджерата.


106 views0 comments
bottom of page