top of page
  • Writer's pictureIssy

Веган Бял Шоколад без Захар

Ето една рецепта, която вярвам, че много от вас биха оценили - домашен веган бял шоколад без добавена рафинирана захар! Тази рецепта съдържа ключова съставка, специфична за много вегански десерти - кашу. Тя прави шоколада да бъде по-кремообразен и помага да се възпроизведе твърдата текстура на белия шоколад, без необходимост от добавяне на мляко на прах.

Както може би вече знаете, ако сте се опитавали да приготвите бял шоколад в домашни условия, за приготвянето му е необходимо мляко на прах и много пудра захар. Тези две съставки са от съществено значение за получаването на специфичната кремообразна текстура на белия шоколад. За да избегна използването на рафинирана захар и да направя шоколада веган, използвах една вълшебна съставка - тахан от кашу! Той спомага за стабилизирането на какаовото масло и за създаването на хомогенна текстура за белия шоколад.

Съставки:

  • 90 гр. какаово масло

  • 60 гр. тахан от кашу *

  • 50 гр. кленов сироп **

  • 1 ч.л. ванилия (екстракт или на пудра)

Preparation:

  1. Разтопете какаовото масло на водна баня. Оставете леко да изстине преди да продължите с приготвянето на шоколада

  2. Добавете останалата част от съставките *** към разтопеното какаово масло и ги смесете добре (с миксер, пасатор или блендер).

  3. Изсипете сместа в любимите си шоколадови формички и ги поставете в хладилник, докато шоколадът стегне.

  4. Извадете шоколада от формичките и му се насладете заедно със следобедното си кафе или чай, в торти или десерти! Надявам се да опитате тази рецепта и да споделите с приятели, ако ви хареса!

Съвети:

* В случай, че не можете да намерите тахан от кашу в вашия магазин, можете да го приготвите у дома, като обработите печени кашу ядки в кухненски робот. ** По желание можете да замените кленовия сироп с мед. *** Съставките трябва да са на стайна температура, за да се предотврати втвърдяването на какаовото масло.

234 views0 comments
bottom of page