top of page
 • Writer's pictureIssy

Летен Бананов Сладкиш със Сини Сливи

Updated: Aug 25, 2021

Кажете „да“ на още една рецепта за торта! Този път ви предлагам лятен бананов сладкиш със сезонни сини сливи, които внасят свежест в печивото. Сладкишът е сочен и мек и не съдържа рафинирана захар.

Този бананов сладкиш се приготвя като обърната надолу торта, т.е., в началото пресните плодове остават на дъното и, веднъж изпечен, сладкишът се обръща. Тъй като рецептата не съдържа рафинирана захар, основната сладост на сладкиша идва от плодовете - банани и сливи. Затова ви съветвам да използвате добре узрели плодове за оптимални резултати. Бананите носят сладост, докато сливите придават леко кисел вкус. Комбинацията от двете е неочаквано добра!

Съставки:

 • 15-20 сини сливи *

 • 2 банани (среден размер) *

 • 10-15 къпини *

 • 3 яйца

 • 100 гр. мед

 • 1 ч.л. ванилия на прах (или екстракт)

 • 100 гр. брашно от лимец

 • 3 с.л. кокосово олио

Инструкции:

 1. Отделете белтъците от жълтъците и ги оставете на стайна температура.

 2. Разрежете всяка синя слива наполовина, извадете им костилките и подредете сливите на дъното на форма за печене (аз използвах кръгла). Уверете се, че оставяте малко място между тях. Запълнете всички останали дупки с къпините.

 3. Сложете около 1 супена лъжица от меда върху пресните плодове.

 4. Намачкайте бананите и ги оставете настрана.

 5. Разбийте белтъците с миксер. ** Когато започнат да се оформят "меки връхчета", малко по малко добавете останалия мед към белтъците и продължете да разбивате. Разбивайте, докато се образуват "твърди връхчета".

 6. В отделна купа разбийте жълтъците с ванилията за 1-2 минути на висока скорост.

 7. Добавете бананите към жълтъците и ги разбийте заедно за още една минута.

 8. Добавете внимателно банано-жълтъчната смес към разбитите белтъци и разбъркайте добре с помощта на шпатула. Опитайте се да запазите максимално пухкавостта на белтъците.

 9. Пресейте брашното от лимец и го добавете бавно към яйчената смес. Разбъркайте внимателно, но добре.

 10. Накрая добавете кокосовото масло и бъркайте, докато се смеси добре.

 11. След това, изсипете сместта върху сливите и къпините.

 12. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий за около 40-45 минути или докато сладкишът стане златист отгоре.

 13. Изчакайте да изстине малко преди да обърнете сладкиша, за да разкриете скрития дизайн от пресни плодове. След това се пригответе за дегустация!

Съвети:

* Използвайте добре узрели пресни плодове, за да придадете допълнителна сладост и по-изразен вкус на сладкиша.

** Уверете се, че белтъците са на стайна температура, преди да ги разбиете. По този начин ще си гарантирате максимално увеличение на обема им.

282 views0 comments
bottom of page