top of page
 • Writer's pictureIssy

Матча Мочи с Малиново-Кокосов Пълнеж

Updated: Jun 17, 2021

Япония е една от най-пленителните страни, които съм имала удоволствието да посетя. Сега, когато пролетта е почти при нас, си представям прекрасните японски градини, пълни с ароматни черешови и сливови цветове и алени кленови листа... Япония е земя на богата култура, мили хора и великолепна кухня. Също така, тя ни предлага и едни от най-интересните десерти в света.

Мочи е един от тези запомнящи се десерти. Той има сладък център, който може да бъде топка сладолед, паста от сладък боб или плодов мус, и лепкава обвивка от оризово брашно, покриваща изцяло пълнежа. Съществуват много различни вкусови комбинации за мочи, които можете да изпробвате у дома. Домашното мочи е относително лесно и бързо за приготвяне.


Днес ще приготвим матча мочи и ще го напълним с чудесен крем от кокос и малини. Вкусовете на това мочи са фини, но екзотични и уникални. Мекотата на кремообразния център се съчетава добре с дъвчащата текстура на оризовата обвивка. Нека сега да преминем към рецептата.

Съставки:

Матча Мочи:

 • 100 гр. брашно от сладък ориз

 • 60 гр. кокосова захар

 • 2 гр. матча

 • 180 мл. вода

 • нишесте

Малиново-Кокосов Пълнеж:

 • 150 гр. малини (замразени)

 • 200 мл. кокосова сметана

 • 45 мл. кленов сироп

 • 5 гр. ванилия

 • сок от половин лимон

Инструкции:

Малиново-Кокосов Пълнеж:

 1. Нека първо направим пълнежа, състоящ се от малиново сладко и кокосова сметана. В тенджера добавете замразените малини, 15 мл. кленов сироп и лимоновия сок, и я сложете на котлона. Оставете сместа да къкри 15 минути, докато се сгъсти. Оставете я да се охлади.

 2. Извадете твърдата част на кокосово мляко в консерва. * Това е достатъчно кокосова сметана за тази рецепта.

 3. Добавете останалия кленов сироп и ванилията към кокосовата сметана и разбийте с миксер. **

 4. Смесете малиновото сладко и разбитата кокосова сметана с помощта на шпатула.

 5. Отгребете от сместа и оформете малки топки с приблизително еднакъв размер, след което ги замразете.

Матча Мочи:

 1. В купа комбинирайте всички съставки с изключение на царевичното нишесте. Разбъркайте добре, докато никакви бучки не са видими.

 2. Оставете мочи сместта да се готви на пара (при 100 градуса С) за 15 минути.

 3. Прехвърлете приготвеното тесто върху повърхност, покрита с нишесте. Покрийте и тестото с нишесте, тъй като то е доста лепкаво.

 4. Разточете тестото до дебелина от около 1 см, оставете го да се охлади и го нарежете на приблизително равни квадратчета. Всяко квадратче ще бъде напълнено с малиново-кокосов крем.

 5. Извадете малиново-кокосовите топки от фризера, прехвърлете всяка топка в центъра на квадратното мочи и с пръсти доближете два противоположни края на мочи. Тестото е лепкаво, така че двата края на квадрата лесно ще се слепят. Повторете с останалите 2 ъгъла и се уверете, че сте затворили всички дупки в тестото. Накрая ще имате прекрасно кръгло зелено мочи. Насладете му се с чаша матча лате! Дръжте го в хладилник.

Съвети:

* За предпочитане охладено в хладилник за 1 вечер.

** Не разбивайте твърде много, за да може крема да остане лек.

655 views0 comments
bottom of page