top of page
 • Writer's pictureIssy

Панакота с Ягоди и Босилек

Обичате ли ягоди? А босилек? Знаете ли, че вече можете да ги комбинирате в свеж, кремообразен и лек италиански десерт? Ще намерите рецептата за тази веган панакота в публикацията.

Панакотата е направена от редуващи се слоеве от:

 • мляко с вкус на босилек

 • прясно ягодово желе

Панакота

Панакота (преведено „готвена сметана“) е италиански десерт, който обикновено се прави с четири съставки: сметана, захар, ванилия и желатин. Това е лек десерт с деликатни вкусове.


Панакотата може да се трансформира в десерт на растителна основа, като се замести животинското мляко с растително и желатина с агар-агар. В тази рецепта използвам комбинация от овесено мляко и кокосово мляко, за да създам по-богата текстура на десерта. Можете да замените овесеното мляко с бадемово, от кашу, соево или дори с още кокосово мляко.


Агар-агарът действа като желиращ агент за млякото. Агар-агарът се активира след като млякото заври. Важно е да се отбележи, че колкото по-дълго млякото се държи на котлона след завиране, толкова по-силно е желирането. За да получите желаната лека текстура на панакотата, препоръчвам да свалите млякото от огъня след около 30 секунди от старта на кипене. Варенето на млякото между 20 и 30 секунди е оптимално, за да се предотврати прекомерно желиране.


Накрая, за подслаждане на панакотата добавям кленов сироп. Кленовият сироп също може да бъде заместен, например, с течен подсладител (мед, сироп от фурми и др.) или захар.


Ягоди и босилек - една страхотна комбинация

Малко свеж босилек прави панакотата в тази рецепта свежа и нестандартна. Босилекът придава нежен вкус на десерта, без да бъде прекалено силен. Босилекът се попарва в млякото, а нотка ванилия го допълва. Въпреки че повечето хора често добавят босилек към солени ястия, подправката работи изключително добре в десерти, особено в комбинация с лимон и/или ягоди.


Това е една от причините тази панакота да е пълна с пресни ягоди. Ягодите все още са в сезон и един чудесен начин да им се насладите е в десерт. Ягодовото желе за панакотата се прави от нулата от зрели пресни ягоди. Можете да го поставите върху панакотата или да смесите слоевете панакота и ягода, както направих и аз за тази рецепта (и както е показано на снимките). Нека сега да преминем към рецептата.

Продукти:

Панакота:

 • 150 мл. овесено мляко*

 • 150 мл. кокосово мляко

 • 60 мл. кленов сироп

 • 1 гр. агар-агар

 • 3-4 свежи листа босилек

 • 1 ч. л. ванилия

Ягоодово желе:

 • 200 гр. пресни ягоди

 • 10 мл. кленов сироп

 • 1 гр. агар-агар

Инструкции:

Панакота:

 1. Комбинирайте всички съставки в съд. Разбъркайте, за да се разтвори агар-агара.

 2. Поставете съда на котлона при средно висока температура.

 3. Оставете млякото да заври, като разбърквате от време на време. Нека ври от 20 до 30 секунди, преди да го свалите от огъня.

 4. Отстранете листата босилек и прехвърлете млякото в стъклени буркани.

 5. Поставете ги в хладилника, за да стегнат.

Ягодово желе:

 1. Пасирайте ягодите на пюре с помощта на блендер или вилица.

 2. Добавете пюрето, както и останалите съставки в тенджера на котлона.

 3. Гответе на средно силен огън, докато сместа заври и след това я свалете от огъня.

 4. Оставете сместа да се охлади леко и я прехвърлете върху панакотата.**

 5. Поставете обратно в хладилника, за да стегне.

 6. Накрая украсете с пресни плодове.

Това е толкова лесен за приготвяне десерт, изключително лек и идеален за летните дни. Надявам се и на вас да ви хареса! Споделете, ако го изпробвате, за мен винаги означава много, когато виждам вашите десертни творения.


От рецептата излизат 2-3 бурканчета панакота.


Бележки:

* Можете да го замените с всяко друго мляко на растителна основа.

** Можете също така да редувате слоеве от панакота и ягодово желе, както е показано на снимките.


Харесва ли ви тази рецепта? Споделете в коментарите по-долу и се абонирайте за още вкусни лакомства.

198 views0 comments
bottom of page