top of page
 • Writer's pictureIssy

Шоколадов Сладолед с Карамел

Домашно приготвен сладолед с подчертан вкус на шоколадов карамел. За рецептата ще ви трябват не повече от три основни съставки. Не пропускайте този изкушаващ веган сладолед.

Сладолед без машина за сладолед

Когато правите домашен сладолед, използването на машина за сладолед гарантира кремообразността на крайния резултат и избягва образуването на кристали. Машината за сладолед обаче не са толкова често срещан уред за средностатистическото домакинство. Липсата на машина за сладолед не трябва да ви спира да си правите сладолед в домашни условия, защото съществува заобиколно решение за използването на машината за сладолед.


Тази рецепта използва тайна и много важна съставка - кондензирано мляко. В нашия случай това е кокосово кондензирано мляко, което ще приготвим от нулата. Каква е магията на използването на кондензирано кокосово мляко в тази рецепта за сладолед, може да попитате? Кондензираното мляко прави сладоледа гладък и кремообразен. Той предотвратява образуването на кристали. И в нашата рецепта добавя и вкус.


Искате ли още идеи за сладолед? Вижте тези вкусни Ментови Сладоледи на Клечка.

Кокосово кондензирано мляко

Нашето кокосово кондензирано мляко се приготвя чрез редуциране на пълномаслено консервирано кокосово мляко. Добавя се кокосова захар, за да се получи лепкавата консистенция на кондензираното мляко. Колкото по-редуцирано е кокосовото мляко, толкова по-изразен е вкусът на карамел. Както е описано по-долу, 45 минути са достатъчни за приготвяне на кокосовото кондензирано мляко. Ако обаче търсите по-интензивен вкус на карамел, бих препоръчала да оставите кокосовото мляко да къкри допълнително (още 15 минути или дори повече). Кокосовата захар в тази рецепта му придава приятен карамелен вкус.


В тази рецепта не можете да замените кокосовата захар с течен подсладител. Можете обаче да използвате други видове захар. Моля, имайте предвид, че в такъв случай вкусът на карамел на сладоледа не е гарантиран.


Има само три основни съставки за този сладолед и приготвянето му е малко дълго, но определено лесно. Както споменах, няма да имате нужда от машина за сладолед или каквото и да било друго специално оборудване.

Съставки:

 • 400 мл. пълномаслено кокосово мляко

 • 50 гр. кокосова захар

 • 100 гр. тъмен шоколад*

 • 3 гр. ванилия

Инструкции:

Кокосово кондензирано мляко:

 1. Първо, нека приготвим кокосовото кондензирано мляко. В тенджера смесете 200 мл. кокосово мляко и 50 гр. кокосова захар. Поставете я на котлона.

 2. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона и я оставете да къкри.

 3. След като сместа намали обема си наполовина, т.е. след около 45 минути, отстранете сместа от огъня и я доведете до стайна температура.

 4. Когато млякото се охлади малко, го поставете в хладилника за около час.

 5. Кондензираното мляко трябва да е гъсто и лепкаво.**

Сладолед:

 1. Прехвърлете останалото кокосово мляко в тенджера на котлона. Загрейте го до етап, в който е на път да заври.

 2. Нарежете половината от шоколада на малки парченца.

 3. След като се нагорещи, изсипете кокосовото мляко върху парченцата шоколад, изчакайте 2 минути и разбъркайте добре, докато целият шоколад се разтопи.

 4. Оставете този ганаш да достигне стайна температура, преди да добавите кокосовото кондензирано мляко, което приготвихме по-рано.

 5. Смесете добре ганаша и кондензираното мляко (на ръка или с помощта на миксер).

 6. Прехвърлете сместа в контейнер и замразете за поне 6 часа.

 7. Когато сте готови за сервиране, извадете шоколада от фризера и го оставете да се отвърне, докато подготвите шоколадовото покритие.

 8. За шоколадовото покритие трябва просто да разтопите останалия шоколад на водна баня.

 9. Сервирайте сладоледа като го покриете с разтопения шоколад.

И ето - лесен начин да приготвите супер шоколадов сладолед, без да е необходима машина за сладолед. Насладете се на това изключително вкусно, изкушаващо и освежаващо лакомство!


Харесва ви рецептата? Споделете с мен в коментарите!

Съвети:

* Използвах тъмен шоколад с 80% какао.

** Имате възможност да го оставите да къкри повече от 45 минути и да го редуцирате допълнително. В такъв случай кондензираното мляко би имало по-изразен карамелен вкус.

882 views0 comments
bottom of page