top of page
 • Writer's pictureIssy

Шоколадови Профитероли с Лек Веган Крем

Updated: Mar 9, 2021

Тази рецепта е нов здравословен поглед върху класическите профитероли. Можете да им се насладите с различни пълнежи - ванилия, карамел, сладолед и др. Ако сте любител на шоколада, ще харесате шоколадовия крем-пълнеж, който споделям в тази публикация. Освен че е изключително заводоляващ, шоколадовият крем-ганаш не съдържа животински продукти.

Винаги съм била очарована от сладкарското парено тесто (choux pastry) и наскоро дойде моментът, в който започнах да го приготвям у дома. Пареното тесто е изключително универсално - може да се използва за приготвяне на еклери, профитероли и др. Еклерите на баба са един от вкусовете на детството ми, пълнени с ванилов крем и заляти с разтопен шоколад. В тази публикация споделям една леко модифицирана версия на пареното тесто, в която използвам брашно различно от бялото и замествам маслото с алтернативи на растителна основа. И всичко това под формата на профитероли!

Съставки:

За пареното тесто:

 • 100 мл. вода

 • растително масло, както следва: - 40 гр. кокосово олио - 20 гр. кокосово олио + 20 г. какаово масло

 • 64 гр. пълнозърнесто брашно или брашно от лимец**

 • 2 яйца ***

 • 3 гр. кокосова захар

 • 2 гр. сол

За шоколадовия веган крем:

 • 100 гр. тъмен шоколад

 • 200 мл. кокосово мляко

 • 1 гр. пудра от агар-агар

 • 10 гр. стевия

Приготвяне:

Парено тесто:

 1. В тенджера добавете водата, растителното масло, захарта и солта.

 2. Поставете на котлона и оставете маслото да се разтопи.

 3. Преди да свалите сместта от котлона, оставете я да заври.

 4. След това, довабете брашното наведнъж и разбъркайте добре (с дървена шпатула!), докато се образува тесто.

 5. Поставете обратно на котлона и продължете да бъркате тестото още 1 до 2 минути. Тази стъпка е важна, за да се отстрани възможно най-много вода от тестото и да го "изсушите".

 6. Когато "изсушите" тестото, прехвърлете го в купа и го разстелете върху страните на купата, за да му позволите да изстине бързо.

 7. Междувременно разбийте леко двете яйца с вилица.

 8. След като температурата на тестото достигне стайна температура, започнете да добавяте малко по малко от разбитите яйца. Тази стъпка е от решаващо значение за получаването на перфектни издути профитероли, които са празни в сърцевината си. В началото може да изглежда, че сместа няма да се спои, за да образува тесто, но не спирайте да бъркате, докато бавно добавяте яйчена смес, и магията ще се получи. След като добавите около яйце и половина, направете следния тест, за да проверите дали тестото е достигнало правилната консистенция: - Вземете малко количество тесто между палеца и показалеца (както е показано на снимките по-долу). Започнете да отдалечавате двата пръста, докато тестото се раздели на две части. Ако частта от тестото, която стои на палеца ви, има солиден връх, който не се движи или не слиза надолу (най-лявата снимка от галерията по-долу), трябва да продължите да добавяте яйчена смес. Обратно, ако същата тази част от тестото пада бавно на "вълна" (като в най-дясната снимка), това означава, че сте достигнали правилната консистенция. Още един знак, по който да познаете дали сте на прав път е лъскавината на тестото - то става по-лъскаво с добавянето на яйчена смес. Вижте снимките по-долу, за да визуализирате по-добре експеримента.

 9. Шприцовайте сместа на малки кръгли форми върху хартия за печене.

 10. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса по Целзий за 35-40 минути.

 11. След като се изпекат, извадете профитеролите от фурната и продупчете леко с клечка за зъби, за да освободите парата от вътрешността им.

Пълнеж от веган шоколадов крем:

 1. В тенджера добавете кокосовото мляко, стевията и пудрата от агар-агар, и разбъркайте, докато агар-агарът се разтвори в млякото.

 2. Поставете на котлона и оставете млякото да кипне.

 3. Междувременно разчупете тъмния шоколад на малки парченца.

 4. След като заври, махнете млякото от печката, оставете го да се охлади за 10 секунди и го изсипете върху парчетата тъмен шоколад.

 5. Изчакайте 1-2 минути преди да разбъркате добре, за да получите хомогенен ганаш.

 6. Оставете шоколадовата смес да изстине, без да бъркате. Ганашът ще започне да стяга благодарение на агар-агара. Бъдете търпеливи и изчакайте, докато се стегне напълно. Можете да го поставите в хладилника, за да ускорите процеса.

 7. Разбийте ганаша с миксер, за да получите гладък и копринен крем.

Финални стъпки:

 1. Направете малка дупка на дъното на всеки профитерол. По желание можете да потърсите отвори, създадени по естествен начин по време на печене.

 2. Напълнете профитерола с шоколадовия крем през отвора.

 3. И сте готови - насладете им се по всяко време на деня!

Тази рецепта прави около 20-22 средни по размер профитероли.


Съвети:

* Можете да използвате или кокосово масло, или смес от кокосово масло и какаово масло. Маслото от какао ще допринесе за шоколадовия вкус на профитеролите.

** Приготвяла съм пареното тесто както с пълнозърнесто брашно, така и с брашно от лимец. Получих сходни резултати и с двата типа брашно и мога да ги препоръчам за приготвянето на пареното тесто.

*** Яйцата, които използвам, тежат между 96 гр. и 100 гр. Тази рецепта използва 2 яйца. Имайте предвид, обаче, че яйцата варират по размер и може да ви трябват малко по-малко или малко повече.


459 views0 comments
bottom of page