top of page
 • Writer's pictureIssy

Сладолед с Шам-Фъстък

Още един домашен сладолед, този път с шам-фъстък и малиново кули. Колкото и фантастично да звучи, тази рецепта е веган и лесна за приготвяне. И все пак резултатът ще ви изненада с вкуса си.

С вкус на шам-фъстък

Този сладолед съдържа шам-фъстък. Шам-фъстъкът е ключовата съставка в тази рецепта. Той помагат за постигане на приятна кремообразна текстура и придава вкус на сладоледа. Освен това, шам-фъстъкът допринася и за апетитния цвят на сладоледа.


Шам-фъстъкът, използван в тази рецепта, се накисва първо в топла вода. Това го омекотява, което помага за лесното му обелване. Ароматът на шам-фъстък е основният вкус на сладоледа. Въпреки това, вкусът на шам-фъстък обикновено е фин. За да го усиля, го комбинирах с екстракт от бадем. Бадемите, когато биват използвани умерено, спомагат за извеждането на вкуса на шам-фъстъка на преден план. По този начин нашият сладолед има по-изразен и интензивен вкус.

На растителна основа и без машина за сладолед

Да, така е, този сладолед е веган. Основата на сладоледа е пълномаслено кокосово мляко от консерва и накиснат шам-фъстък. Използвах кленов сироп за подслаждане на сладоледа. Кленовият сироп често присъства в моите десети, а в този случай, работи много добре в рецептата. Можете, ако желаете, да замените кленовия сироп с мед или друг течен подсладител по избор.


За тази рецепта няма да ви трябват много продукти. Шам-фъстък и качествено кокосово мляко са ключовите съставки. Освен това няма да имате нужда от машина за сладолед - само мощен блендер и миксер.


Малиново кули

За да го довършите, препоръчвам да поднесете сладоледа заедно с малиново кули. Сладкият маслен вкус на шам-фъстъка се съчетава добре с киселинността на малината. Малиновото кули се приготвя от нулата, като се използват пресни малини, които в момента са в сезон.

Съставки:

Сладолед:

 • 30 гр. шам-фъстък

 • 300 мл. кокосово мляко*

 • 60 мл. кленов сироп**

 • 1 ч. л. ванилия

 • 1/2 ч. л. бадемов екстракт***

Малиново кули:

 • 200 гр. пресни малини

 • 10 мл. кленов сироп**

Инструкции:

Сладолед:

 1. Накиснете шам-фъстъка в топла/гореща вода за няколко часа. След това ги обелете и ги прехвърлете в блендер.

 2. Изгребете 100 мл. (или гр.) от твърдата част на консервирано кокосово мляко и с помощта на миксер я разбийте, за да достигнете меки връхчета.

 3. Към шам-фъстъците в блендера добавете 200 мл. кокосово мляко, кленов сироп, ванилия и екстракт от бадем. Блендирайте за 2-3 минути до гладка смес.

 4. Добавете сместа от шам-фъстък към разбитото кокосово мляко и разбъркайте добре с помощта на шпатула.

 5. Прехвърлете в съд за сладолед и замразете за поне 6-8 часа.

Малиново кули:

 1. В блендер добавете пресните малини и кленовия сироп и ги блендирайте добре.

 2. По желание можете да сгъстите кулито, като го прехвърлите в тенджера на котлона и го оставите да къкри няколко минути, след което го охладите.

Можете да държите сладоледа във фризера, докато станете готови да му се насладите. Бих ви препоръчала да го оставите на стайна температура за 10 минути или повече, за да се размрази леко, преди да го консумирате. След това, можете да изгребете топки сладолед и да ги покриете с малиновото кули.


Харесва ли ви рецептата? Може да споделите в коментарите по-долу!

Съвети:

* За добавяне на кремообразност е необходимо пълномаслено кокосово мляко.

** Можете да замените кленовия сироп с мед или друг течен подсладител.

*** Екстрактът от бадем усилва вкуса на шам-фъстъка.

752 views0 comments
bottom of page