top of page
 • Writer's pictureIssy

Сладоледено Манго Мочи

Японските десерти са едни от най-интересните в света с завладяващи вкусови комбинации и различни текстури. Днес ще приготвим японско лятно лакомство - сладоледено мочи!

Какво е мочи?

Мочи е много запомнящ се японски десерт под формата на топка, състоящ се от сладък център, покрит с лепкаво оризово тесто. Пълнежът за мочи е разнообразен - от паста от сладък боб до паста от тахан, от плодово парфе до топка сладолед. Можете да намерите мочи в повечето азиатски магазини, но има много различни вкусови комбинации, които е възможно да приготвите и у дома. Домашното мочи е сравнително лесно и бързо за приготвяне.


Днес ще приготвим традиционно мочи, напълнено със сладолед от манго. Сладък и едновременно освежаващ, това лакомство е идеално за горещите летни дни. Сладоледът от манго е домашно приготвен и е на растителна основа.


Търсите още рецепти за мочи? Вижте тези матча мочи с малинов мус!

Домашен сладолед от манго

Днес ще приготвим домашен манго сладолед от добре узряло манго. Съдържанието на вода в манго плода не е високо и следователно той замръзва добре, без да причинява образуване на много ледени кристали. Най-важното е, че мангото е сочно, естествено сладко и в сезон. Този сладолед се приготвя с минимални усилия и определено трябва да го опитате у дома.


Освен манго, ще ви трябват кокосова сметана и подсладител по избор. В тази рецепта използвам мед за подслаждане на сладоледа. Медът се съчетава добре с мангото, без да компрометира вкуса му. Можете, разбира се, да използвате и други подсладители, като кленов сироп, сироп от фурми и т.н.


Сладоледът от манго се получава фантастично дори без машина за сладолед. За да минимизирам ледените кристали без машина за сладолед, използвам трик (както е описано в рецептата по-долу). Ако обаче вече имате такава машина, не се колебайте да я използвате, за да получите възможно най-добри резултати.


Сладко оризово брашно

Оризовата обвивка на мочи е парено сладко оризово тесто. Оризовото тесто се прави със специално брашно, наречено "мочико" или сладко оризово брашно. В днешно време, това брашно може да се намери в повечето азиатски (и някои био) магазини или да се поръча онлайн.


Сладкото оризово брашно се прави от японски ориз с глутен. Мочико не трябва да се бърка с оризово брашно без глутен. Сладкото оризово брашно всъщност съдържа доста глутен. Глутенът прави оризовото тесто гъвкаво и лепкаво, което е съществена характеристика на мочи. Такива резултати не биха били възможни, ако използвате обикновено оризово брашно без глутен.

Продукти:

Мочи:

 • 100 гр. сладко оризово брашно

 • 60 гр. захар*

 • 180 мл. вода

 • нишесте

Сладолед от манго:

 • 1 узряло манго

 • 100 гр. кокосова сметана (твърдата част от пълномаслено кокосово мляко в консерва)

 • 60 гр. мед**

Инструкции:

Сладолед от манго:

 1. В блендер комбинирайте мангото, кокосовата сметана и меда. Блендирайте добре, за да получите гладка консистенция.

 2. Прехвърлете сместа в контейнер и я дръжте във фризера до замразяване. Това може да отнеме приблизително 3-4 часа.

 3. След като замръзне, извадете сладоледа, оставете го на стайна температура за около 5 минути, извадете го от контейнера и го нарежете на малки кубчета. Поставете кубчетата в кухненски робот и блендирайте до гладкост и докато всички ледени кристали се разпаднат.

 4. Направете от сместа малки топчета с приблизително еднакъв размер, поставете ги върху силиконова постелка или хартия за печене и ги замразете. Дръжте ги във фризера, докато приготвите мочито.

Мочи:

 1. В купа комбинирайте всички съставки с изключение на нишестето. Разбъркайте добре, докато няма видими бучки.

 2. Гответе мочито на пара (при 100 градуса С) за 15 минути.

 3. Прехвърлете свареното тесто на работна повърхност, поръсена с нишесте. Поръсете нишесте върху тестото, тъй като то е доста лепкаво.

 4. Разточете мочито до дебелина от около 1 см, оставете го да се охлади и го нарежете на еднакви квадратчета. Във всеки квадрат ще бъде поставена топка сладолед от манго.

 5. Извадете сладоледените топки от фризера, прехвърлете всяка топка в центъра на мочито и използвайте пръстите си, за да залепите два противоположни края. Тестото е лепкаво, така че противоположните краища на мочито се слепват лесно. Повторете с останалите два края и се уверете, че сте затворили всички пролуки в мочито. Накрая ще имате едно прекрасно кръгло мочи, пълно със свеж манго сладолед.

Дръжте мочито във фризера и когато сте готови да му се насладите, извадете го от фризера и го оставете на стайна температура за няколко минути. То е супер свежо и идеално за летните дни пред нас!


Съвети:

* Можете да използвате захар по избор. Аз използвах бяла захар, за да запазя белия цвят на мочи. Имайте предвид, че кокосовата захар и кафявата захар ще направят по-тъмни на цвят мочи.

** Медът работи най-добре в тази рецепта. Комбинацията от манго и мед е супер вкусна. Можете, обаче, да замените меда с друг течен подсладител, като например кленов сироп.

311 views0 comments
bottom of page