top of page
 • Writer's pictureIssy

Веган Брауни

Mоже да се каже, че браунито е един от любимите десерти на всички. А и как иначе, имайки предвид богатата му шоколадова вътрешност?! Както подсказва заглавието, днешната рецепта е рецепта за брауни. Но не за какво да е брауни, а брауни, което не съдържа животински продукти и е толкова вкусно, колкото класическото.

Ако следите блога ми от известно време, сигурно сте забелязали, че обичам да използвам аквафаба в веган десертите си. За мен именно аквафабата е магическата съставка, която сбъдва повечето вегански мечти. В тази рецепта тя прави браунито леко и топящо се в устата. Текстурата на това веганско брауни наподобява текстурата на класическото брауни - мека и леко ронлива.

Друг прекрасен аспект на днешната рецепта е липсата на бяла захар и брашно. Вместо това, рецептата използва фурми за подслаждане на десерта и кокосово брашно за сгъстяване. Нека сега да преминем към рецептата за това наистина апетитно брауни.

Съставки:

 • 50 гр. тъмен шоколад

 • 15 гр. фъстъчено масло

 • 3 Меджул фурми

 • 150 мл. аквафаба *

 • 30 гр. кокосова захар **

 • 40 гр. кокосово брашно

 • 1 ч.л. ванилия на прах (или екстракт)

 • [по избор] 1 с.л. кокосово мляко на прах***

 • [по избор] какао на прах

Приготвяне:

 1. Смесете фурмите и фъстъченото масло заедно с помощта на блендер или ръчен миксер. В крайна сметка трябва да получите гладка консистенция.

 2. Разтопете тъмния шоколад на водна баня.

 3. Добавете сместта от фурми и фъстъчено масло към разтопения черен шоколад и разбъркайте добре. Консистенцията на шоколада ще стане малко по-плътна, което е напълно нормално и няма да попречи на успеха на рецептата.

 4. В купа разбийте аквафабата с ванилията с помощта на миксер. Когато започнат да се образуват "твърди върхове" (след около 5 минути разбиване), започнете постепенно да добавяте кокосовата захар и продължете да разбивате. Сместта трябва да стане по-плътна и да е стабилна на докосване.

 5. Към шоколада добавете 1-2 с.л. от аквафабата на сняг и разбъркайте добре. Това ще разреди шоколада и ще улесни смесването му с останалата аквафаба.

 6. Изсипете шоколадовата смес при аквафабата и разбъркайте внимателно, за да комбинирате всички съставки.

 7. Накрая добавете кокосовото брашно и млякото на прах (ако използвате) и бъркайте, докато ги смесите добре.

 8. Прехвърлете тестото в тава, застлана с хартия за печене.

 9. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса С за около 45-50 минути, след което изключете фурната и оставете браунито да се охладажда вътре.

 10. Накрая, извадете браунито, поръсете го с малко какао на прах (ако използвате) и му се насладете!

Съвети:

* Аквафабата трябва да се охлади за една нощ преди употреба. ** Кокосовата захар се добавя към аквафабата, така че, за да бъде добре усвоена от нея, трябва да я превърнете в кокосова захар с помощта на блендер или кафемелачка. ** Кокосовото мляко на прах може да се намери в био магазини. То не е задължително за тази рецепта, но ако вече го имате у дома, горещо препоръчвам да го добавите към десерта за допълнителна мекота.

148 views0 comments
bottom of page