top of page
 • Writer's pictureIssy

Веган Чийзкейк Барчета с Маракуя

Страхотни екзотични вкусове в една малка хапка. Свежо ново сурово лакомство за пролетта и лятото, внасящо цитрусови вкусове във вашия дом.

Екзотични вкусове!

Маракуята е звездата на рецептата за тази седмица. Нейният сладко-кисел вкус е силен, лесно разпознаваем и допринася за свежестта на десерта. Има различни видове маракуя и тази рецепта ще се получи страхотно, независимо от това кой вид изберете или е наличен във вашия регион.


За приготвянето на чийзкейк барчетата се използва само сокът от маракуя. Семената се отстраняват, за да се запази гладка текстурата на чийзкейка. Независимо от това, десертът може да се сервира заедно с прясна маракуя, което би усилило цитрусовите вкусове и би добавило хрупкавост.


Ако никога преди не сте опитвали маракуя, определено трябва да изпробвате тази рецепта. Мекият чийзкейк с цитрусов вкус се комбинира изключително добре със сладката и дъвчаща основа. Свеж вкус, който ще разведри деня ви.

Чийзкейк на растителна основа!

Този десерт е мек и лек. Текстурата му е много близка до текстурата на класическия чийзкейк. Десертът не съдържа животински продукти и чийзкейкът в тази рецепта се приготвя по различен начин. Ключовата съставка, отговорна за текстурата на чийзкейка, е кашуто. Ядките от кашу са естествено меки ядки, които могат да поемат вода бързо. Също така, те имат фин вкус, наподобяващ вкуса на крема сирене. Всички тези свойства правят кашуто важна съставка в кухнята на растителния свят.


Тъй като тези чийзкейк барчета са сурови, те трябва да бъдат поставени в хладилника, за да стегнат. За да бъде възможно това, към чийзкейка се добавя кокосово мляко. И по-точно, твърдата част от кокосово мляко в консерва. Използването на пълномаслено кокосово мляко ще гарантира успеха на тази рецепта като спомогне за стягането на чийзкейка.


Пет са основните съставки за чийзкейка. Както може би сте забелязали, обичам да използвам кленов сироп за подсладител, но разбира се, можете да го замените с мед или друг течен подсладител. Ще забележите, че в чийзкейка се използва много малко от подсладителя. Сладостта идва главно от фурмите в основата и създава интересен контраст на вкусове с киселинността на чийзкейка.


Не на последно място, десертът е лесен за приготвяне. Това е едно от онези лакомства без печене, които можете да приготвите като използвате само мощен блендер или кухненски робот. И резултатът ще ви изненада със свежите си вкусове.

Съставки:

Основа:

 • 60 гр. овесени ядки

 • 50 гр. бадемово брашно

 • 5 фурми Меджул*

 • 20 гр. бадемово масло

 • щипка сол

Чийзкейк:

 • 100 мл. пълномаслено кокосово мляко (твърдата част)**

 • 70 гр. кашу

 • 30 мл. кленов сироп***

 • 2.5-3 броя маракуя****

 • 5 гр. ванилия

Инструкции:

Подготвителна стъпка: Накиснете кашуто в топла/гореща вода за поне 4 часа (най-добре за една нощ).

Основа:

 1. Добавете всички съставки в кухненски робот или блендер и блендирайте до хомогенност.

 2. Прехвърлете сместа в съд и притиснете с пръсти, за да се образува основата.

 3. Поставете в хладилника, докато приготвите чийзкейка.

Чийзкейк:

 1. Изцедете сока от маракуя (без семената).

 2. Добавете сока в блендер, заедно с кашуто (отцедено от водата), кокосовото мляко, кленовия сироп и ванилията.

 3. Блендирайте до гладкост.

 4. Изсипете чийзкейка върху основата.

 5. Приберете в хладилник за 1-2 часа или докато стегне.

След като чийзкейкът се стегне, нарежете го на правоъгълни барчета (около 9 на брой) и ги поднесете с пресна маракуя.


Харесва ли ви тази рецепта? Моля, споделете в коментарите по-долу!

Съвети и повече информация:

* Можете да използвате фурми по ваш избор, но имайте предвид, че фурмите Меджул са обикновено по-големи и по-меки от другите видове фурми. Следователно, ако използвате други видове фурми, може да се наложи да добавите повече от 5. В крайна сметка сместа за основата трябва да е лепкава.

** Използването на твърдата част от кокосово мляко в консерва е от ключово значение за добре стегнат чийзкейк.

*** Можете да замените кленовия сироп с мед.

**** Ако маракуите са малки, използвайте 3. В противен случай, използвайте 2.5.

239 views0 comments
bottom of page